Karaciğer Yağlanması Neden Olur?
20 Temmuz 2024

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?


Karaciğer yağlanması nedenlerini tartışmadan önce, karaciğerde oluşabilen yağlanma hakkında bilgi vermek önemlidir. Normalde sağlıklı bir bireyin karaciğer hücreleri, %10'u geçmeyen bir oranda yağ içerirler. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı karaciğer hücrelerinde normal olmayan miktarlarda yağ birikimi oluşabilir.

Karaciğer Yağlanması

Karaciğer yağlanması, üzerinde önemle durulması gereken bir sağlık sorunudur. Çünkü karaciğer yağlanması, siroz hastalığına dönüşüm oluşabilmektedir. Karaciğer yağlanması, iltihaplı bir reaksiyonla sonuçlanabilir. Tıp dilinde "steatohepatit" olarak adlandırılan bu iltihabi durum, siroz oluşumuna yol açarak karaciğer hücrelerinin işlev dışı kalmalarına neden olabilir. Karaciğer, vücuda alınan besinlerden kana geçen kimyasal zehirleri temizleme ve yenilen yiyeceklerin enerjiye çevrilmesi gibi çok önemli iki görevi yerine getirir. Ancak karaciğer yağlanmasının ilerlemesiyle karaciğer hücrelerinin bozulması, bu görevlerin yerine getirilememesine yol açabilir.


Karaciğer yağlanmasının önemli birkaç nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şunlardır:

  • Fazla Alkol Tüketim Alışkanlığı: Alkol tüm vücut organları için zararlıdır, ancak en büyük zararı karaciğer yağlanması olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı alkol tüketimi, karaciğerin yağ parçalama metabolizmasına zarar verir ve sonuç olarak vücuda alınan besinlerdeki yağlar parçalanıp sindirime hazır hale gelemez. Alınan yağlar, karaciğer hücrelerinde birikerek karaciğer yağlanmasına neden olur. Alkole bağlı karaciğer yağlanması ilerleyerek alkole bağlı hepatit oluşmasıyla sonuçlanabilir.
  • İnsülin Direncinin Olması: Kötü beslenme alışkanlıkları veya genetik olarak kişinin insülin direncine sahip olması mümkündür. Vücuttaki hücrelerin insüline karşı dirençli olmaları, pankreasın daha fazla insülin üretmesine yol açar ve buna bağlı olarak kanda ve karaciğerde yağ asidi oranlarında artış meydana gelir. İnsülin direnci pek çok hastalığa yol açabilir ve karaciğer yağlanması da bu hastalıklardan biridir.
  • Fazla Kilolar ve Obezite: Her aşırı kilolu veya obezite hastalığı olan kişide karaciğer yağlanması meydana gelir diye bir genelleme yapılamaz, ancak bu kişilerde %70 gibi yüksek bir oranda karaciğer yağlanması görülmektedir. Vücuda alınan fazla yağ, kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle hücreler tarafından depolanamaz hale gelir. Karaciğer yağlanması da hücrelerin fazla yağı depolayamaması nedeniyle meydana gelir. Depolanamayan yağlar, kanda dolaşarak karaciğer ve diğer iç organlara zarar verir.

Diğer Nedenler

Karaciğer yağlanmasının başka nedenleri de bulunmaktadır, ancak yukarıda belirtilen nedenler en fazla görülen nedenlerdir. Bu nedenler aslında karaciğerde yağlanma sonucuna yol açan etkenlerin başka etkenleri tetiklemesi ile ortaya çıkmaktadır. Belirtilen etkenlerden bazıları şunlardır:

  • Tip 2 diyabet hastalığı
  • Kolesterolün yüksek olması
  • Gastrik bypass ameliyatı
  • Gebelik
  • Damar yolu ile beslenme
  • Bazı bakteri ve virüsler
  • Alınan bazı ilaçlar
  • Hızla kilo kaybetme sorunu
  • Kanda trigliserit oranının fazla olması
  • Uzun açlık süresi
Bu faktörler, karaciğer yağlanmasına yol açabilen etkenlerdir. Karaciğer yağlanması, zamanında müdahale edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karaciğer Boyutu Nedir?

Karaciğer Boyutu Nedir?

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri?

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri?

Karaciğer Nasıl Temizlenir

Karaciğer Nasıl Temizlenir

Karaciğer Yağlanması Teşhisi

Karaciğer Yağlanması Teşhisi

Karaciğere Faydalı Besinler Nelerdir?

Karaciğere Faydalı Besinler Nelerdir?

Karaciğer Kanseri Belirtileri

Karaciğer Kanseri Belirtileri