Karaciğer Yağlanması Belirtileri
24 Haziran 2024

Karaciğer Yağlanması Belirtileri


Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde biriken aşırı yağ nedeniyle oluşan ciddi bir sağlık problemidir. Nadiren de olsa bazı vakalarda karaciğer kendine zarar vererek siroz hastalığına neden olabilir. Obezite, fazla kilo, yüksek kolesterol gibi faktörler karaciğer yağlanma riskini artırabilir. Hastalık, çoğu zaman beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile kontrol altına alınabilir.

Karaciğer yağlanması genellikle belirti vermez. Kişi farkında olmadan yıllarca bu hastalıkla yaşayabilir. Hastalık ilerledikçe ani kilo kaybı, halsizlik, karın ağrısı ve zihin karışıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

  • Karaciğer yağlanması başlangıçta belirti vermeyebilir. Ancak kişi kendisini her zamankinden daha halsiz ve bitkin hissedebilir. Karaciğerin bulunduğu alanda hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir.
  • Karaciğer yağlanması arttıkça çevredeki diğer organlara ve dokulara baskı yaparak ağrı hissine neden olabilir.
  • Hastalık ilerledikçe kilo kaybı, zihin karışıklığı ve güç kaybı yaşanabilir.

Karaciğer Yağlanmasının Diğer Belirtileri Nelerdir?

  • Şişkinlik
  • Hazımsızlık
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Basur
  • Nefes kokusu ve vücut kokusu
  • Gözlerde kızarma
  • Hafıza bulanıklığı
  • Ciltte kaşıntı ve kızarıklık
  • Vücut ısısının artması

Karaciğer Yağlanması Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Karaciğer yağlanmasını teşhis etmek için kan testi ve karaciğer fonksiyonlarını ölçen çeşitli tetkikler istenebilir. Bu tetkikler sayesinde karaciğerin normal çalışıp çalışmadığına bakılır. Karaciğer ultrasonu, MR ve CT taramaları, yağlanmayı tespit etmek için önemli görüntüleme yöntemleridir.

İstenen görüntüleme testleri karaciğeri kontrol etmekte yararlı olsa da, tek başına yağlanmayı teşhis etmek için yeterli olmayabilir. Eğer yağlanma uygulanan tetkik ve görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilememişse, karaciğer biyopsisi gerekebilir. Biyopsi çok sık başvurulan bir tanı yöntemi olmasa da, şüpheli durumlarda uygulanabilir.

Karaciğer yağlanması tedavisinde hedef, hastanın fazla kilolarından kurtulmasını sağlamaktır. Uzman bir diyetisyen tarafından hastaya uygun diyet listesi ve egzersiz programı düzenlenir. Bu sayede fazla kilolardan kısa sürede kurtulmak mümkün olabilir. Kilo kaybı azaldıkça karaciğerdeki yağlanma oranı da azalır. Kilo kaybı, karaciğerde siroz oluşma riskini azaltabilir. Karaciğer yağlanması tedavisinde bazı ilaçlar kullanılabilir, ancak ilaçların ne kadar faydalı olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Tedavi için evde de bazı uygulamalar yapılabilir.

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Maydanoz ve Limon Kürü

Yarım bağ maydanoz blenderden geçirilerek üzerine yarım limon suyu eklenir. Son olarak 1 çay bardağı su ilave edilerek tekrar blenderden geçirilir. Elde edilen karışım, sabah kahvaltı yapmadan yarım saat önce aç karnına içilir.

Maydanoz ve limon kürü 2 hafta boyunca düzenli olarak uygulanır. 2 hafta sonunda kürü 1 hafta ara verilir ve tekrar 1 haftanın sonunda kürü yeniden başlanır. 2 hafta daha uygulandıktan sonra 6 ay ara verilir. 6 aylık aradan sonra kür aynı şekilde tekrar uygulanabilir.

Karaciğerde oluşan yağlanma ileri boyutlara ulaşmışsa, maydanoz kürü ile lavanta kürü de uygulanabilir. Hastalık kontrol altına alınamaz ve ilerlerse siroz ve fibrozis gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve karaciğer kanseri gelişme riski artar. Uygulanacak bu kürler sayesinde karaciğer temizlenerek yağlanmanın önüne geçilebilir. Aynı zamanda, farklı renklerde meyve ve sebzelerin tüketimine ağırlık verilerek vücuda daha fazla antioksidan içeren gıdalar alınabilir. Bu tür gıdalar karaciğer sağlığı için faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karaciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer Testleri Nasıl Yapılır?

Karaciğer Testleri Nasıl Yapılır?

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Teşhisi

Karaciğer Yağlanması Teşhisi

Karaciğere Faydalı Besinler Nelerdir?

Karaciğere Faydalı Besinler Nelerdir?